Vår historia

Vår historia med bryggeri och keramik


Bengt-Ove Krook och Stefan Tjäder startade Arkitekterna Krook & Tjäder AB år 1988. Företaget är idag ett av Sveriges största arkitektkontor med 250 anställda fördelade på nio kontor i Sverige och Norge, och med ett verksamhetsområde som spänner över hela skalan, alltifrån stadsbyggnad via landskap, husbyggnad och inredning till produktdesign av möbler och beslag.


Utöver arkitekturen har de båda kompanjonerna med åren utvecklat egna specialintressen – BeO började ägna sig åt högklassigt hantverksöl, medan Stefan drogs alltmer mot konsthantverk och keramik. År 2013 startade de därför Linnéstadens Bryggeri och sex år senare keramikverkstaden Krook & Tjäder Arts & Crafts.


Att Arts & Crafts alls kom till berodde också på att Stefan lärt känna en samling härliga personer på en keramikkurs på ABF i Göteborg i början av 2010-talet. De började umgås även utanför keramiken, med ”After-Keramik” på den lokala baren varje lördag. Efter att ha gått i keramikkursen tillsammans under många år växte idén fram om att försöka att hitta andra möjligheter – tre timmar keramik och några timmars ”After-Keramik” i veckan kändes helt enkelt inte tillräckligt.


Efter en hel del sökande hittade Krook & Tjäder till slut en fantastisk lokal på Kastellgatan 13. Och efter månader av renovering stod lokalen äntligen redo för att välkomna keramikerna till den nya verkstaden med tillhörande butik i januari 2020. Nio månader senare stod även bryggeridelen med dess bryggkärl, tankar och övriga installationer klar för det lokalbryggda hantverksölet. 


Arts & Crafts ambitioner framåt är att bli en verksamhet som på ett självklart sätt tar plats i det göteborgska kulturlivet inom konst och konsthantverk, bland annat genom att under perioder upplåta butiksdelen till andra konstnärers och konsthantverkares utställningar.

Vår butik


I vår butik kan du hitta allt möjligt, och allt är självklart skapat av våra fantastiska keramiker. 


Vi har presenter för varje tillfälle, bröllop, födelsedag eller något istället för en blomma när du går bort.  Välkommen in till oss så hjälper vi dig hitta det just du letar efter. 
Bengt-Ove Krook och Stefan Tjäder 

Vas av Martin @martyceramics

Bryggeriet


I vår lokal finner du inte bara ett glatt gäng keramiker utan också ölbryggare. Längst in i lokalen kan du hitta ett litet ölbryggeri tillhörande Linnéstadens bryggeri.


Läs mer om Linnéstadens öl här: 

http://www.linnestadensbryggeri.se 

Instagram: @linnestadens